Evimiz, yemek masamız, cep telefonumuz etrafımızda gördüğümüz bir çok şey köşeli formdadır.
Neden ?
Çünkü, oval veya silindir şeklinde olan her şeyin üretimi diğer geometrik şekillere nazaran daha zordur ya da zordu.
Artık mekanik makinelerin yerine üretimde bilgisayar destekli hatta yapay zeka destekli makineler kullanılıyor. Buda bizim köşeli tasarımlara mecbur kalmadığımız anlamına geliyor.
Silindir kutular, dayanıklı, ekonomik ve çevreci olmaları nedeniyle en çok tercih edilen ürünlerdendir. Bir çok kullanım alanı vardır. Kozmetik, gıda, tekstil, promosyon gibi.
Peki bu kutular nasıl üretilir?
Öncelikle istenilen çapa göre silindir şeklindeki kalıplara(boru) ihtiyaç vardır .
Bu kalıplar masura makinesine takılır, 10 cm enindeki kağıt rulolara bir sarım açısı verilerek silindir borular elde edilir.
İkinci aşamada bu kağıt borular kesilerek istenilen kutu boyu elde edilir. Ofset baskı makinelerinde kuşe kağıda basılmış olan dış yüzey, başka bir makine yardımı ile silindir boruya lamine edilir.
Bu aşamadan sonra tekrar kesilerek kapak ve gövde olacak kısımlar birbirinden ayrılır, ve kapakların monte edilebilmesi için alt ve üst kısımlarına kıvrım yapılır.
İlk aşamada yapılan silindir borudan daha küçük çapta ve diğer boruya göre daha uzun boyda bir silindir boru yapılır ve montaj aşamasına geçilir.
Montajda önce alt kapak takılır sonra daha küçük çapta üretilen silindir boru diğer borunun içerisine yerleştirilir. Kapak kısmı için sadece üst yuvarlak kapak montajı yapılır ve gövde ile birleştirilerek kutu elde edilmiş olur.
İçerisine konulacak ürüne göre, sünger, strafor gibi malzemelerden seperatör yapılarak hem ürünün korunması hem de sunum kalitesi artırılabilir. Teneke kapaklı silindir kutular veya pvc gövdeli silindir kutular daha çok kuruyemiş gibi sektöründe tercih edilirken, daha geniş çapta üretilen alçak gövdeli silindir kutular kozmetik sektörünün başlıca ambalaj tercihidir.