Ambalaj ürünün elbisesidir.
Bu gözle bakıldığın da, taşıdığı ürünü korumak, onu rakiplerinden ayırmak zorundadır.
Ürüne temas eden iç ambalajların üstlendiği görevler, ürünü taşıyan dış ambalajlara göre daha fazla iken, dış ambalajların ise satışı arttırma, ürünü rakiplerden ayırma ve koruyuculuk gibi temel görevleri vardır. Örneklendirecek olursak, satın aldığınız bir kremin karton kutusu, ürünü rafta sergiler ve onu korur. Kullanımın başlaması ile atılır. İç plastik kutusu ise tüketimi süresince ürünü saklar.
Satın alma alışkanlıklarının ve alım gücünün değişimi, ambalaj ürünlerini de değişime zorlamıştır. Bu değişime artan rekabet de eklenince firmalar ürünlerini ön plana çıkartmak için hem tasarım hem de kullanılan malzeme anlamında arayış içerine girmişlerdir.
Bu bilgiler doğrultusunda ürünlerinize ambalaj seçimi yaparken, dikkat edeceğiniz noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.
Doğru malzeme seçimi
Kağıt, Plastik, Cam, Metal v.s.
Doğru tasarım
Ambalajın geometrik şekli. Hem ürünü korumalı hem de farklı olmalı.
Doğru grafik uygulaması
Kullanılacak renkler, fontlar, semboller ürünü tüketiciye çok kısa sürede anlatabilmeli.
Örnekleyecek olursak,
Bir süzme bal için, plastik, cam veya metal bir iç ambalaj seçilebilir. Bu seçimi yaparken müşterilerin daha sağlıklı olması açısından cam ürünü tercih edeceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu ürün için dış ambalaj seçimi yaparken kare bir kutu tercih edilebilir. Ama kavanozu hem tam sarabilmesi hem de kavanozun yuvarlak yapısına uyması açısında silindir kutu daha doğru bir seçim olacaktır.
Grafik tasarım uygulaması yapılırken müşterinin sorabileceği tüm bilgiler ambalaj üzerinde okunaklı bir şekilde mutlaka yazılmalıdır. Bu bilgiler yazılırken ürünü alacak yaş ortalamasına göre bir font ve punto seçimi yapılmalıdır. Renk ve semboller ise ürünü rakiplerinden ayırmalı ama ürüne uygun olmalıdır.