Etrafımızda gördüğümüz her ürün, bizlere bir ambalaj içerisinde sunulmaktadır. Teknolojinin hızlı ilerlemesi, her alanda olduğu gibi ambalaj sektöründe de yeni buluşları beraberinde getirdi.
Peki bu süreç düz bir levha ile başlayıp silindir kutulara kadar nasıl evrimleşti ?
1817 yılında ilk ticari mukavva karton üretimi İngiltere de yapıldı. 1840’lı yıllarda Fransa’da karton kutu üretimi yapılmaktaydı, ama bu kutular son formunda müşteriye teslim edilirdi. Demonte olarak hazırlayıp, kullanım halinde kurularak, kutu formu alması için 50 yıl daha geçmesi gerekti.
Kartonların bir kalıp ile kesilerek kutuya dönüşmesi 1896 yılında Brooklyn’de bir kaza sonucu ortaya çıktı. İskoç doğumlu Robert Gair atölyesinde üretilen kağıt torbaların yanlışlıkla kesilmesi sonucu, karton levhaları da bir kalıp yardımıyla keserek kutu haline getirebileceğini anladı.
1817 yılında düz bir levha ile başlayan kutuların hikayesi 1915 yılında kağıttan bir süt şişesi olacak kadar ilerlemişti. 1915 yılında Ohio, Toledo’dan John Van Wormer kağıt süt şişesinin (Tetra-Pak) patentini aldı.
Günümüzde ise artık ambalaj sektörü tamamen otomasyon ile üretim yapmaktadır. Bobin kağıtların bir hat üzerinde kesimle başlayıp, kutuya dönüşmesi dakikalar içerisinde olmaktadır.
Bu endüstriyel üretim sistemi , bizlere zaman ve üretim maliyetleri konusunda tasarruf sağlasa da, Kaynakların verimli kullanılması konusunda bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.
Hammadde teminin zorlaşması, insanların tüketim alışkanlıklarının ve alışveriş yöntemlerinin değişmesi, ambalaj sektörünü tekrar bir değişime zorlamaktadır. Geri dönüşümden elde edilen ürünlerle yapılan ambalajlar yükseliş trendin de iken geleneksel yöntemlerle ve plastik malzemelerle yapılan ambalajlar artık tercih edilmemektedir. Değişime uyum sağlamak için sektörde yatırım yapan üreticilerde üretim parkurlarını revize etmek zorundadır . Hem sağlam yapıları, hem de geri dönüşümden elde edilmeleri sebebi ile ondüle ve mukavvadan yapılan kutuların her geçen gün kullanımı daha artmaktadır. Taslama kutu, silindir kutular ve Kraft kutular bunların başında gelmektedir.
Yeşil dünyamızın gelecekte de yeşil kalması dileğiyle.